Dagpenge kan være en stor hjælp, hvis du en dag står uden et arbejde.

Hvis du mister dit job og din faste indtægt, kan det være svært at få økonomien til at løbe rundt. Regningerne skal stadig betales, og hvad gør du så?

Hvis du har sikret dig retten til at modtage dagpenge, er du sikret en månedlig økonomisk udbetaling på op til 90 % af din løn i to år. Det kan betyde alverden i en ledighedsperiode.

Sådan får du dagpenge

Dagpenge er altså din økonomiske forsikring, hvis du bliver fyret eller på anden vis mister dit job. For at være berettiget dagpenge skal du være medlem af en a-kasse. Men det nytter ikke noget først at melde sig ind den dag, du står uden et arbejde. Du har nemlig først optjent retten til dagpenge, når du har været medlem af en a-kasse i mindst et år.

Det koster selvfølgelig noget at være medlem af en a-kasse. Men i en ledighedsperiode kan dagpengeudbetaling såvel som kompetent hjælp og vejledning fra a-kassen være uundværlig.

I a-kassen sidder eksperter, som kan hjælpe dig hurtigt tilbage i arbejde igen. Det kan mindske din ledighedsperiode betydeligt at have a-kassen med på sidelinjen i din jobsøgning.

Dit månedlige kontingent til a-kassen er altså hurtigt tjent ind igen, hvis du mister dit job og får brug for dagpengeudbetaling og rådgivning fra a-kassens medarbejdere.

Det får du i dagpenge

Den månedlige udbetaling afhænger af din løn. Det afhænger også af, om du er fuldtids- eller deltidsforsikret i din a-kasse, og om du er nyuddannet eller ej.

Dimittendsatsen er for nyuddannede, som endnu ikke har været i arbejde. Den månedlige udbetaling er 71,5 % af den højeste dagpengesats, hvilket vil sige 13.489 kr. om måneden (2019). Dog gælder der andre regler, hvis du er forsørger. Her er dimittendsatsen nemlig 82 % af den højeste sats, hvilket er 15.470 kr. om måneden (2019).

Hvis du ikke er nyuddannet og fuldtidsforsikret, kan du få op til 90 % af din gennemsnitsløn to år tilbage. Den højeste sats for fultidsforsikrede er 18.886 kr. om måneden (2019). Er du deltidsforsikret, er den højeste sats på 12.577 kr. om måneden (2019).

Regler for dagpenge

Som medlem af en a-kasse og med retten til dagpenge er du godt dækket ind, hvis du en dag bliver arbejdsløs. Du kan modtage dagpenge fra din første dag som ledig.

Der er dog nogle regler, som gælder for alle. A-kasserne har individuelle krav til deres medlemmer men de krav, der er fælles for alle a-kasser, er, at du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og være aktivt jobsøgende. Du skal møde op til møder i a-kassen og på jobcentret, og så skal du have bopæl og opholde dig i Danmark.

Det skal du vide

  •       Du skal være medlem af en a-kasse i mindst et år for at få dagpenge
  •       Du kan få udbetalt dagpenge i op til to år
  •       Du kan få op til 90 % af din løn udbetalt i dagpenge
  •       Du kan få udbetalt dagpenge fra din første dag som ledig